Wie is Lode?

Lode Ceyssens is de allereerste burgemeester van fusiegemeente Oudsbergen die in 2019 het levenslicht zag. Daarvoor was hij van 2003 - 2018 burgemeester van Meeuwen-Gruitrode. In 2009 werd hij Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij is getrouwd met Sigrid Janssen en papa van drie kinderen: Julie, Elise en Louis.

“Met hart en ziel verknocht aan Oudsbergen en Limburger in hart en nieren!”. Dat is Lode Ceyssens. Zo gedreven als deze man in Hasselt spreekt over Oudsbergen, zo gedreven spreekt hij in Brussel over Limburg. Recht uit het hart, én altijd onderbouwd! Als er ergens een gaatje vrij is in zijn agenda, kan Lode ongelooflijk genieten van een tochtje mountainbiken of paardrijden met zijn kinderen  door de prachtige Limburgse natuur. De Duinengordel is op dat vlak een echte aanrader!

 Oudsbergen

 

Als burgemeester van Meeuwen-Gruitrode zorgde hij voor een omleidingsweg rond Meeuwen-centrum. Alle dorpskernen werden opgefrist en de Duinengordel bloeit als toeristische trekpleister. De schuldenlast in Meeuwen-Gruitrode daalde onder zijn bewind met meer dan 60%. De gemeentediensten en het OCMW werden onder hetzelfde dak samengevoegd in een gloednieuw administratief centrum. Hij bereidde de gemeente goed voor op de vele uitdagingen waarmee steden en gemeenten geconfronteerd worden.

 

En die uitdaging volgde ook in zijn gemeente. Lode durfde vooruit te kijken en startte begin 2016 samen met Benny Spreeuwers fusiegesprekken op tussen de gemeentes Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. De twee gemeentes fusioneerden in 2019 tot de nieuwe gemeente Oudsbergen. In die gemeente belooft Lode langs elke gewestweg een degelijk en veilig fietspad te leggen. Ook zal er een nieuwe sporthal komen in deelgemeente Opglabbeek en wordt de commanderij van Gruitrode grondig aangepakt, waarna het huidige Cultuurpunt in Roy hierheen zal verhuizen. 

 

Vlaanderen

Het enthousiasme en de gedrevenheid van Lode sprong destijds ook in het oog van Kris Peeters, die hem in 2004 aanwierf als kabinetsmedewerker. Nadat Lode ook nog enkele jaren voor Hilde Crevits werkte, werd hij in 2009 Vlaams Volksvertegenwoordiger. In het Vlaams Parlement ontpopte hij zich tot expert Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. Hij speelt een hoofdrol in belangrijke dossiers zoals de Limburgse mobiliteitsprojecten (Spartacus, Noord-Zuidverbinding, treinverbindingen, rijopleiding …), het vereenvoudigen van onze vergunningsprocedures (omgevingsvergunning, het beperken van beroepen door administratie…) en het plattelandsfonds. Zijn takenpakket spitst zich dan ook toe op dossiers uit het drieluik Ruimtelijke Ordening - Mobiliteit - Landbouw.

Maar bovenal laat Lode geen kans onbenut om de Limburgse belangen ook in Brussel hoog op de agenda te plaatsen. In de pers wordt hij daardoor regelmatig genoemd als de “Verdediger van Limburg”.

media-studio.edited-file-name.jpg