• Lode Ceyssens

Noord-Zuid alleen gebaat bij koelbloedigheid

Bijgewerkt: 6 jun 2019

Het dossier van de Noord-Zuid sleept al lang aan. Te lang. Tal van procedures stonden de voortgang ervan jarenlang in de weg. CD&V bleef echter zoeken naar oplossingen. Dat leidde onder haar impuls tot het decreet complexe projecten dat recent door alle meerderheidspartijen werd neergelegd in het Vlaams Parlement.


Dit decreet zorgt ervoor dat in de eerste fase alle mogelijke oplossingspistes weliswaar opnieuw bestudeerd dienen te worden, maar maakt de uiteindelijke beslissing van het Vlaams Parlement juridisch robuust en onaanvechtbaar.


Tot onze verbazing stelden we vast dat N-VA dit weekend de vlucht vooruit nam, en – tegen alle publieke onderzoeksresultaten en haar eigen decreet in – resoluut voor tunnels leek te kiezen als oplossing voor de Noord-Zuidverbinding.


Gelukkig houdt de minister van mobiliteit vast aan het decreet complexe projecten, en acht het niet verstandig om nu al voorkeursscenario’s naar voor te schuiven.

Lode Ceyssens is tevreden met die belangrijke nuancering en roept zijn collega’s op het hoofd koel te houden: “Limburg heeft lang genoeg gewacht. Pas na de goedkeuring en uitvoering van het decreet kan het Vlaams Parlement beslissen zonder zich blind in een financieel avontuur te storten. Bij elke andere aanpak dreigt een nieuwe juridische lijdensweg, en is de realisatie van de Noord-Zuid mogelijk verder af dan ooit. Dat is onverantwoord.“


Hij voegt eraan toe: “Het gaat er niet om welke partij welk tracé goed vindt, het gaat over welk tracé goed is voor Limburg. Voor CD&V betekent dit dat de uiteindelijke oplossing haalbaar en betaalbaar moet zijn, én Noord-Limburg niet jarenlang in een volledig isolement stort door de werkzaamheden.”
5 keer bekeken0 reacties