• Lode Ceyssens

Lode Ceyssens (CD&V) vraagt minister om vee en paarden te beschermen tegen de wolf


In 2018 dook de eerste wolf in Vlaanderen op. Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) uitte toen in het Vlaams Parlement meteen zijn bezorgdheid over de aanwezigheid van de wolf in Vlaanderen. “De komst van de wolf mag dan wel een compliment voor onze mooie natuur zijn, toch moet er ook draagvlak voor zijn.” stelde Ceyssens (CD&V) toen. Dat draagvlak toonde al vrij snel enkele barsten met als hoogtepunt het verdwijnen van wolvin Naya en haar (ongeboren) welpen.

Ook de afgelopen weken klinken er steeds meer bezorgde geluiden over het samenleven met de wolf. De gemeente Duffel werd namelijk opgeschrikt door meerdere wolvenaanvallen. Kort na elkaar werden er twee schapen en zelfs een koe doodgebeten. DNA-analyse bevestigde wat de opgedoken beelden al deden vermoeden: er is een wolf in het spel. Dat betekent dat Vlaanderen al toe is aan zijn vijfde wolf.

“Voor veehouders zijn het bange dagen.” zegt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens, “Zij staan elke dag op met de onzekerheid of hun vee wel of niet is aangevallen door de wolf. Het afrasteren van weides is een oplossing, maar het is niet haalbaar om elke weide volledig ‘wolfproof’ te maken. Evenmin is het niet altijd mogelijk om alle dieren ’s nachts binnen te halen, bijvoorbeeld dieren die op een zomerweide verder van huis verblijven.”

Om tegemoet te komen in additionele kosten zoals bijvoorbeeld voor wolfwerende omheining, werkte voormalig minister Van den Heuvel (CD&V) op vraag van parlementslid Ceyssens een vergoedingssysteem uit. Het resultaat was een tegemoetkoming van 80 procent. Daarnaast voorziet het Natuurdecreet in de mogelijkheid om een schadevergoeding uit te betalen voor schade aan ‘vee’ door beschermde soorten zoals de wolf.

Ceyssens vroeg in het Vlaams Parlement aan bevoegd minister Zuhal Demir om met oplossingen te komen die rekening houden met de bezorgdheden van dierenhouders.

Ook ongerustheid bij paardenhouders

Niet alleen bij de veehouders, maar ook bij paardenhouders is de ongerustheid groot. “Limburg en Antwerpen zijn regio’s waar men paarden fokt die over de hele wereld verkocht worden, dikwijls aan hoge bedragen. Wanneer een wolf zich aan een veulen zou vergrijpen, beperkt de schade zich niet alleen tot dat dier, maar de wolf kan ook een enorme schade

16 keer bekeken0 reacties