• Lode Ceyssens

Lode Ceyssens (CD&V) verlaat de politiek om ondervoorzitter van Boerenbond te worden.

Na 18,5 jaar de burgemeesterssjerp van Meeuwen-Gruitrode en Oudsbergen te hebben gedragen en na 12,5 jaar gezeteld te hebben in het Vlaams Parlement verlaat Lode Ceyssens (49) de politiek. Vanaf 1 september gaat Ceyssens aan de slag bij Boerenbond, waar hij vanaf 1 februari 2022 ondervoorzitter zal worden. “Een nieuwe uitdaging heeft mijn pad gekruist”, aldus Ceyssens. “Ik heb er wel enkele nachten van wakker gelegen toen mij deze vraag werd gesteld, want ik kijk terug op een fantastische tijd in Oudsbergen en Brussel.” Ceyssens is momenteel de langst zittende burgemeester in Limburg.Politieke loopbaan

Nog tijdens zijn studies als Industrieel Ingenieur Landbouw, werd Lode Ceyssens in 1994 op 22-jarige leeftijd gemeenteraadslid in Meeuwen-Gruitrode. In 2001 werd Ceyssens schepen en provincieraadslid en twee jaar later al, in 2003, werd hij de jongste burgemeester van Vlaanderen. Na een doortocht op de kabinetten van Kris Peeters en Hilde Crevits werd Ceyssens in 2009 Vlaams volksvertegenwoordiger. Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening, Landbouw en vele Limburgse dossiers kregen daar zijn aandacht.

In 2016 nam Ceyssens met zijn Opglabbeekse collega Spreeuwers als allereerste ooit in Vlaanderen het initiatief voor een vrijwillige gemeentelijke fusie. In 2019 werd de nieuwe gemeente Oudsbergen geboren.


Opnieuw thuiskomen bij Boerenbond

“De vraag vanuit Boerenbond kwam onverwacht en ik heb er dan ook even over nagedacht alvorens deze knoop door te hakken. Het burgemeesterschap is een prachtig mandaat dat ik tot op de dag van vandaag met bijzonder veel plezier gedaan heb en nog steeds doe. Maar ik heb mezelf ook altijd voorgehouden om ook nog eens iets anders dan politiek te doen in mijn leven. Dat neemt niet weg dat wanneer ik straks de deur van het gemeentehuis voor de laatste keer achter mij dicht trek, het toch wel even slikken zal worden.”


“Maar ik kijk ook met bijzonder veel goesting uit naar deze nieuwe uitdaging. Het zal een beetje voelen als thuiskomen. Als jonge industrieel ingenieur landbouw begon ik in 1996 bij de Groene Kring, de verenging van jonge land- en tuinbouwers. Ik bewaar daar bijzonder mooie herinneringen aan en het wel en wee van onze land- en tuinbouwers is mij ook tijdens mijn politieke carrière altijd nauw aan het hart blijven liggen. Ik kijk ernaar uit om straks weer samen te werken met al deze mensen. De Groene Kringers van vandaag zijn intussen wel de zonen en dochters van de Groene Kringers met wie ik 25 jaar geleden samenwerkte. Daarnaast draag ik ook de samenwerking met de Landelijke Gilde en de belangen van het platteland een warm hart toe.”


Ceyssens zal op 1 september beginnen bij Boerenbond. Met zijn opvolger zal hij beslissen wanneer hij zijn mandaat als burgemeester precies zal neerleggen.

127 keer bekeken0 reacties