• Lode Ceyssens

Hoewel automatisch rijden de toekomst is, legt minder dan 6% van de kandidaten rijexamen B af met au

Vier op de tien van de nieuw gekochte auto’s zijn automatisch geschakeld. Ook in de toekomst zal dit aantal nog gaan stijgen, omdat ze nu eenmaal energiezuiniger en milieuvriendelijker zijn. Daarbij komt nog dat een automatisch geschakeld voertuig ook veiliger is. Het Advanced Driver Assistance System (ADAS), dat bestuurders helpt om in gevaarlijke situaties in te grijpen, werkt nu eenmaal efficiënter in een auto met automatische schakeling.


Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) vroeg zich af hoeveel rijexamens voor het rijbewijs B er de afgelopen jaren werden afgelegd in een auto met automatische versnellingsbak. Hij vroeg hiervoor de cijfers van 2015 tot en met 2019 op bij de minister.


Uit die cijfers blijkt dat de afgelopen 5 jaar gemiddeld 4% van de kandidaat-bestuurders zich met een automaat aanbood op het rijexamen B. In 2015 werd 2,3% van de rijexamens met een automaat afgelegd, in 2016 2,9%, in 2017 3,4%, in 2018 5,1% en in 2019 5,7%. Weliswaar een sterke stijging, maar in absolute aantallen nog steeds zeer beperkt.


“Hoewel we in functie van verkeersveiligheid en milieu toch moeten evolueren naar automatisch geschakelde wagens, tonen deze cijfers aan dat een rijexamen B nauwelijks met zo’n wagen wordt afgelegd. De reden hiervoor is wie vandaag een examen aflegt met de auto van de toekomst een beperking op zijn rijbewijs krijgt.” zegt Lode Ceyssens.


Ceyssens pleit dan ook voor een verandering van mindset en vroeg de minister na te denken over het laten vallen van de zogenaamde code 78 op het rijbewijs, een code die bepaalt dat een rijbewijs enkel geldig is voor voertuigen met automatische schakeling. “Wanneer iemand zich in de toekomst in het examencentrum nog aanbiedt met een handgeschakelde wagen, dan kan die de vermelding krijgen dat hij ook nog met een handgeschakelde wagen kan rijden. Dat komt op hetzelfde neer, maar is een andere benadering. Door vandaag het automatisch rijden op te leggen als een beperking, zeggen kandidaat-bestuurders dat ze toch zeker een rijbewijs voor een handgeschakelde wagen moeten hebben.” voegt Ceyssens toe.


Tabel aantal afgelegde rijexamens voor het rijbewijs B met een handgeschakelde of een automatisch geschakelde wagen in de periode van 2015 – 2019.


26 keer bekeken0 reacties