• Lode Ceyssens

Deadline boscompensatie nadert

Sinds 2016 werken de Vlaamse provincies en het Agentschap Natuur en Bos samen over de projectfinanciering van bosgroepen en regionale landschappen. Die samenwerking moet ervoor zorgen dat de provincies een actieprogramma bezorgen met projecten die de bosgroepen en regionale landschappen vervolgens uitwerken.


Eén van die projecten moet specifiek bijdragen tot boscompensatie en bebossing. Tegen eind 2019 dienen de provincies samen met de bosgroepen en de regionale landschappen op zoek te gaan naar ‘potentiele locaties voor bebossing’. Vervolgens moet de bebossing op de gekozen locaties tegen uiterlijk eind 2022 gerealiseerd zijn.

Vlaams parlementslid voor CD&V Lode Ceyssens volgt dit project nauw op. In 2018 vroeg hij de voortgangscijfers aan toenmalig minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege. Om de evolutie te kunnen zien vroeg hij ook nu de cijfers op aan huidig minister van Omgeving Zuhal Demir.

Daaruit blijkt dat er voor de provincie Antwerpen sinds 1 januari 2017 22,18 hectare totaal gerealiseerde bosoppervlakte is, waarvan 10,01 hectare boscompensatie;

voor de provincie Limburg is dat 18,92 hectare, waarvan 11,64 hectare boscompensatie;

voor de provincie Oost-Vlaanderen is dat 44,6 hectare, waarvan 6,88 hectare boscompensatie;

voor de provincie West-Vlaanderen is dat 24,56 hectare, waarvan 7,84 hectare boscompensatie;

voor Vlaams-Brabant is dat 7,01 hectare, waarvan 1,82 hectare boscompensatie.

Lode Ceyssens (CD&V): “We zien een positieve stijging van de bebossingscijfers ten opzichte van 2018. Oost- en West-Vlaanderen boeken de grootste vooruitgang in de totaal gerealiseerde bosoppervlakte.”2 keer bekeken0 reacties