• Lode Ceyssens

Ceyssens vraagt uitbreiding wilddetectiesysteem in VlaanderenOngevallen met overstekend wild zijn in Limburg niet ongezien. Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) volgt de problematiek al jaren en heeft aan de Limburgse politiezones een update gevraagd van het aantal aanrijdingen met everzwijnen. In 2018 bereikte het aantal ongevallen met everzwijnen een hoogtepunt en werden er in Limburg alleen al 163 ongevallen geregistreerd. Vorig jaar lijkt de trend ietwat te dalen met 138 geregistreerde ongevallen.

“Wanneer een rotte everzwijnen ineens oversteekt, is het voor bestuurders soms onmogelijk om nog te stoppen. De impact van zo’n botsing is enorm. Een volwassen mannetjeszwijn kan tot zo’n 150 kilo wegen. Op sommige wegen in bosrijke gebieden komt de verkeersveiligheid van bestuurders regelmatig in het gedrang.” reageert Lode Ceyssens.

Het aantal ongevallen met everzwijnen het afgelopen jaar is gedaald. De cijfers die de politiezones aan Lode Ceyssens bezorgden, tonen dat alvast aan.


“Toch moeten we deze cijfers met enige nuance bekijken. Het gaat hier telkens om de geregistreerde ongevallen, waarbij de politie een pv heeft opgemaakt. Niet iedereen geeft namelijk zo’n ongeval aan, omdat bijvoorbeeld enkel voertuigen met een kleine of een volledige omnium verzekerd tegen schade door overstekend wild. Dat wil zeggen dat er in werkelijkheid nog een pak meer ongevallen met overstekend wild zijn.” zegt Lode Ceyssens.

In het Vlaams Parlement vroeg Ceyssens al verschillende keren om de Vlaamse zo goed mogelijk te beschermen. Zeker op wegen in bosrijke gebieden lopen bestuurders meer risico om overstekend wild te kruisen. Het beschermen van de Vlaamse wegen kan door het aanleggen ecoducten, ecorasters en sinds vorig jaar ook door een wilddetectiesysteem.

Wilddetectiesysteem

Een wilddetectiesysteem zorgt ervoor dat dieren niet zomaar kunnen oversteken. Via ecorasters worden ze naar oversteekplaatsen geleid. Bij die oversteekplaatsen worden ze door het systeem gedetecteerd dat dynamische verkeersborden aanstuurt. Weggebruikers worden vervolgens gewaarschuwd en gedwongen om hun snelheid te verlagen.

“Het wilddetectiesysteem trad eind maart 2019 in werking en omvat een traject van vier kilometer op de Kamperbaan tussen Leopoldsburg en Hechtel-Eksel. De daling van het aantal geregistreerde ongevallen met overstekend wild op dit traject is opvallend. In 2018 waren dat nog 19 geregistreerde ongevallen met overstekend wild, waaronder 13 ongevallen met een overstekend everzwijn. In 2019 werd er slechts 1 ongeval geregistreerd. Deze resultaten doen vermoeden dat het wilddetectiesysteem een succes is.” reageert Lode Ceyssens.

Nu de proefperiode van het wilddetectiesysteem afloopt, is het tijd om dit systeem te gaan evalueren. Ceyssens zal in het Vlaams Parlement een evaluatie van het systeem vragen en polsen of het systeem ook op andere bosrijke wegen geïnstalleerd zal worden.

20 keer bekeken0 reacties