• Lode Ceyssens

Ceyssens vraagt extra maatregelen tegen overstekend wild

Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) vroeg bij de verschillende Limburgse politiezones de cijfers op van ongevallen waarbij everzwijnen betrokken waren. De cijfers waren hallucinant. Op een aantal jaar tijd is het aantal ongevallen met everzwijnen verviervoudigd.


Zo waren er in Limburg in 2016 in totaal 36 ongevallen met everzwijnen, terwijl dat aantal in 2017 steeg tot 125 en in 2018 zelfs tot 161. “En dan zijn er waarschijnlijk nog een heel aantal ongevallen met everzwijnen die niet worden gemeld bij de politie.” reageert Ceyssens. De gemeentes Houthalen-Helchteren en Genk, beiden behorend tot de politiezone CARMA, spannen de kroon. Daar werden het afgelopen jaar respectievelijk 34 en 31 everzwijnen aangereden.


“De cijfers tonen aan dat het hoog tijd is om extra maatregelen te nemen. We mogen niet wachten tot er een dodelijk ongeval gebeurt waarbij een everzwijn de veroorzaker is. Ik vraag daarom aan Minister Weyts dat hij de gewestwegen in dicht beboste gebieden in kaart brengt om daarna over te gaan tot actie.” Ceyssens denkt hierbij concreet aan het plaatsen van ecorasters en wilddetectiesystemen langs de risicowegen. “Ecorasters en wilddetectiesystemen zijn goede manieren om ons verkeer te beschermen. Een ecoduct is ook een oplossing, maar kost veel geld.” licht Ceyssens toe.


Momenteel wordt het eerste wilddetectiesysteem in Hechtel-Eksel uitgerold. Dat systeem zorgt ervoor dat dieren niet zomaar kunnen oversteken, maar dat ze via ecorasters naar oversteekplaatsen worden geleid, waar dan het systeem met dynamische verkeersborden wordt aangestuurd zodat weggebruikers tijdig worden verwittigd van wild dat weldra de rijbaan zal oversteken.0 keer bekeken0 reacties