• Lode Ceyssens

“125 geregistreerde ongevallen met everzwijnen in Limburg in 2020”

Al sinds 2011 pleit Vlaams parlementslid en burgemeester van Oudsbergen Lode Ceyssens (CD&V) in het Vlaams Parlement voor preventieve maatregelen tegen overstekend wild. “De impact van overstekend wild op de verkeersveiligheid van bestuurders kan immers groot zijn, zeker wanneer het om een rotte overstekende everzwijnen gaat. Een volwassen zwijn kan namelijk makkelijk 150kg wegen. Een botsing met zo’n kolos kan desastreuze gevolgen hebben.”Om in kaart te brengen hoeveel aanrijdingen met everzwijnen er in Limburg zijn en hoe groot het risico is, vraagt Ceyssens jaarlijks de ongevallencijfers op bij de Limburgse politiezones. “Het afgelopen jaar werden er door de 14 Limburgse politiezones 125 ongevallen geregistreerd waarbij één of meerdere everzwijnen betrokken waren. Dat is een lichte daling tegenover 2019 toen er nog 138 geregistreerde ongevallen waren.” zegt Ceyssens. “De kanttekening die we hierbij moeten maken is dat het hier telkens gaat om het aantal geregistreerde ongevallen, in werkelijkheid zullen er nog veel meer zijn, omdat niet iedereen dit meldt. Wie geen (mini-)omniumverzekering heeft, krijgt namelijk niets vergoed en zal dus bij materiële schade wellicht ook geen melding doen van de aanrijding.” voegt hij toe.


Van alle Limburgse politiezones was er in 2020 enkel in politiezone Sint-Truiden-Nieuwerkeren-Gingelom geen enkele aanrijding met everzwijnen. Koploper is nog steeds politiezone Carma, waar de gemeentes Oudsbergen, Kinrooi, As, Genk, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Bree en Zutendaal onder vallen. Daar werden het afgelopen jaar 58 aanrijdingen met everzwijnen geregistreerd. “Veel wegen in die gemeentes lopen door bosrijke gebieden, waardoor ook het risico stijgt om als bestuurder in aanvaring te komen met overstekend wild.” zegt Ceyssens die zelf burgemeester is van gemeente Oudsbergen. “Daarom is het belangrijk om ecorasters, ecoducten en ecotunnels te plaatsen op bosrijke wegen, zodat de dieren daar veilig over kunnen steken en niet in aanvaring komen met weggebruikers.”


In september 2020 ontving Ceyssens ministers Peeters en Demir nog in zijn gemeente voor de aankondiging van een ecobrug of ecotunnel op de N76 in Oudsbergen. Minister Peeters trekt 600 000 euro uit voor ecorasters langs de Weg naar Opglabbeek in Oudsbergen die nog dit jaar geplaatst zullen worden. Daarnaast loopt er een studie naar de bouw van een ecoduct over deze drukke gewestweg.8 keer bekeken0 reacties